Bahan – Bahan: Cili padi Garam kasar Ikan bilis Limau kasturi @ limau nipis Cara Menyediakan: Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pulak ikan bilis yang sudah dibasuh. Tumbuk kasar. Perahkan asam limau. Kredit : http://www.sajakongsi.com
ADUNAN YIS:
• 100g tepung gandum
• 150 ml air suam
• 1 sudu besar yis segera
DOH:
• ½ sudu kecil serbuk tawas (alum)
• 200 ml air
• 1 sudu kecil soda bikarbonat
• 1 sudu kecil garam
• 1 sudu besar minyak
• 300 gram tepung berprotin tinggi
• minyak untuk menggoring
CARA MEMBUAT:
1. Campur bahan yis dan perap selama 30 minit.
2. Campur semua bahan doh, tambah air sedikit demi sedikit sehingga doh bergaul rata.
3. Masukkan yis dan adun sehingga sebati. Perap selama 30 minit.
4. Uli dan perap selama 30 minit lagi.
5. Canai 1 sm dan potong panjang.
6. Panaskan minyak dan goreng garing.
Kredit : http://www.tengkubutang.com/2015/11/koleksi-resepi-kuih-tradisi-orang-dulu.html
• 100g tepung gandum
• 150 ml air suam
• 1 sudu besar yis segera
DOH:
• ½ sudu kecil serbuk tawas (alum)
• 200 ml air
• 1 sudu kecil soda bikarbonat
• 1 sudu kecil garam
• 1 sudu besar minyak
• 300 gram tepung berprotin tinggi
• minyak untuk menggoring
CARA MEMBUAT:
1. Campur bahan yis dan perap selama 30 minit.
2. Campur semua bahan doh, tambah air sedikit demi sedikit sehingga doh bergaul rata.
3. Masukkan yis dan adun sehingga sebati. Perap selama 30 minit.
4. Uli dan perap selama 30 minit lagi.
5. Canai 1 sm dan potong panjang.
6. Panaskan minyak dan goreng garing.
Kredit : http://www.tengkubutang.com/2015/11/koleksi-resepi-kuih-tradisi-orang-dulu.html
Comments
Post a Comment