Bahan – Bahan: Cili padi Garam kasar Ikan bilis Limau kasturi @ limau nipis Cara Menyediakan: Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pulak ikan bilis yang sudah dibasuh. Tumbuk kasar. Perahkan asam limau. Kredit : http://www.sajakongsi.com
Bahan-bahan
3-4 genggam Ikan Bilis
5 sudu besar Minyak (Untuk menggoreng dan menumis)
Sebatang Serai
6 sudu besar Tempoyak
2 sudu kecil Garam atau ikut rasa
2 susu kecil Gula atau ikut rasa
Sehelai Daun Kunyit dihiris
1/2 cawan air
5 sudu besar Minyak (Untuk menggoreng dan menumis)
Sebatang Serai
6 sudu besar Tempoyak
2 sudu kecil Garam atau ikut rasa
2 susu kecil Gula atau ikut rasa
Sehelai Daun Kunyit dihiris
1/2 cawan air
Bahan Kisar
4 ulas Bawang Merah
2 biji Cili Merah
1 biji Cili Padi (optional)
1 inci Kunyit Hidup (kalau tak ada gantikan sesudu serbuk Kunyit)
4 ulas Bawang Merah
2 biji Cili Merah
1 biji Cili Padi (optional)
1 inci Kunyit Hidup (kalau tak ada gantikan sesudu serbuk Kunyit)
Cara-cara
1. Panaskan periuk dan minyak.
2. Goreng Ikan Bilis separuh garing
3. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau
4. Masukkan Tempoyak, Air dan Serai. Kacau sebati sehingga sedikit pekat.
5. Sebelum diangkat, masukkan daun kunyit, gaul seminit dan angkat.
1. Panaskan periuk dan minyak.
2. Goreng Ikan Bilis separuh garing
3. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau
4. Masukkan Tempoyak, Air dan Serai. Kacau sebati sehingga sedikit pekat.
5. Sebelum diangkat, masukkan daun kunyit, gaul seminit dan angkat.
Comments
Post a Comment