Bahan – Bahan: Cili padi Garam kasar Ikan bilis Limau kasturi @ limau nipis Cara Menyediakan: Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pulak ikan bilis yang sudah dibasuh. Tumbuk kasar. Perahkan asam limau. Kredit : http://www.sajakongsi.com
(anggaran utk 5/6 orang makan)
Bahan-bahan :
- Ikan keli sederhana 6 ekor
- 2 batang serai dtumbuk kasar
- 4 ulas bawang merah dtumbuk halus
- 6 ulas bawang putih dtumbuk halus
- 2 potong halia sebesar ibu jari pun dtumbuk kasar sedikit asam jawa untuk dilumur pada ikan dan dimasukkn ke dlm asam pedas)
- serbuk kunyit
- garam secukup rasa
- sayuran, bendi, terong, tomato jika suka
- air
- cili giling
- sedikit minyak untuk menumis
Cara memasak :
- Bersihkan ikan dan lumurkan dengan sedikit asam jawa (dibiar untuk seketika)
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan, masukkan halia dan serai..kemudian masukkan cili giling dan serbuk kunyit,tumiskan sehingga naik bau
- Kemudian bilas ikan dan masukkan ke dalam bahan yang telah ditumis tadi, gaul ikan sebati dgn bahan yang ditumis..masukkan air dan biarkan seketika
- Masukkan sayur kegemaran. Ikan tak perlu di gaul sangat takut isinya hancur, apabila sudah mereneh masukkan sedikit garam,penambah perisa dan asam jawa secukupnya.
- Biar selama beberapa minit dan siap untuk dihidang.
Selamat mencuba
Kredit : Denaihati Network
Comments
Post a Comment