Bahan – Bahan: Cili padi Garam kasar Ikan bilis Limau kasturi @ limau nipis Cara Menyediakan: Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pulak ikan bilis yang sudah dibasuh. Tumbuk kasar. Perahkan asam limau. Kredit : http://www.sajakongsi.com
Bahan-Bahan :
- 12 biji buah kedondong
- 10 biji asam boi jenis putih
- 4 biji limau kasturi, perah jusnya
- 3 liter air mineral
- Gula secukup rasa
- Ais kiub secukupnya
Cara-Cara :
Rebus 5 biji asam boi bersama 1 liter air dan 2 camca besar gula pasir hingga larut, kemudian sejukkan. Sementara itu cuci buah kedondong hingga bersih. Kikis isi asam boi yang telah direbus tadi, buang bijinya. Air rebusan digunakan untuk mengisar buah kedondong dan tapis dalam jug. Tambah baki air mineral tadi, kacau dan rasa, jika kurang manis boleh tambah gula. Masukkan jus limau kasturi dan baki asam boi. Kacau dan biarkan sekejap. Tambah ais kiub secukupnya dan boleh hidangkan. Enak diminum sejuk.
Comments
Post a Comment