Bahan – Bahan: Cili padi Garam kasar Ikan bilis Limau kasturi @ limau nipis Cara Menyediakan: Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pulak ikan bilis yang sudah dibasuh. Tumbuk kasar. Perahkan asam limau. Kredit : http://www.sajakongsi.com
Bahan-Bahan :
Cara Penyediaan :
Tips :
Kredit : Resepi Puding Jagung
- 1 tin jagung manis berkrim
- 1 cawan tepung kastard
- 1 cawan gula (kurangkan kepada 3/4 cawan jika suka kurang manis)
- 1/2 cawan susu cair
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1/2 sudu kecil garam
- 3 cawan santan (ATAU 1 kotak santan 200ml bersama 2 cawan air)
- 1 1/2 sudu besar majerin
Cara Penyediaan :
- Masukkan jagung, tepung kastard gula, susu cair, tepung jagung, garam dan santan di dalam blender dan kisar. Tujuannya supaya jagung dikisar halus dan diadun sebati dengan bahan-bahan lain.
- Masukkan adunan kisar di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dan berkilat.
- Kemudian masukkan pula majerin dan kacau sehingga sebati.
Tips :
- Jika anda tak suka jagung yang dikisar halus boleh adun bahan dalam periuk sahaja. Tak perlu di blender.
Kredit : Resepi Puding Jagung
Comments
Post a Comment