Bahan – Bahan: Cili padi Garam kasar Ikan bilis Limau kasturi @ limau nipis Cara Menyediakan: Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pulak ikan bilis yang sudah dibasuh. Tumbuk kasar. Perahkan asam limau. Kredit : http://www.sajakongsi.com
Bahan-bahan :
Cara-cara :
Sedia untuk dihidangkan
Sumber : 100 Resepi Masakan Kuih-Muih Malaysia
- 300 gram sagu biji
- 1 cawan gula melaka (dipotong kecil) atau gula merah
- ½ biji kelapa parut (bahgian lembut sahaja)
- Daun pisang (dipotong segi empat sama)
- Garam secukup rasa
- Lidi (kerat kecil) untuk sematan
- 2 helai daun pandan (masuk dalam air kukusan)
Cara-cara :
- Bilas sagu dengan air bersih dan toskan.
- Campurkan sagu biji dengan kelapa dan garam. Gaul rata.
- Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong. Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
- Masukkan sesudu ketulan gula melaka atau gula merah.
- Masukkan campuran sagu biji tadi untuk penuhi kelonsong (jangan terlalu penuh, tinggal hujung daun untuk lipatan kelongsong)
- Lipatkan kelonsong daun pisang. Cucuk batang lidi untuk sematan
- Kukus selama 30~40 minit.
Sedia untuk dihidangkan
Sumber : 100 Resepi Masakan Kuih-Muih Malaysia
Comments
Post a Comment