Bahan – Bahan: Cili padi Garam kasar Ikan bilis Limau kasturi @ limau nipis Cara Menyediakan: Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pulak ikan bilis yang sudah dibasuh. Tumbuk kasar. Perahkan asam limau. Kredit : http://www.sajakongsi.com
Resepi kuih onde-onde ( buah melaka )
Bahan-Bahan (5-6 orang)
- 500 gram tepung pulut
- Air secukupnya
- 1 sudu kecil pewarna daun pandan
- 1 keping gula Melaka (dipotong kecil-kecil)
- Kelapa parut
Cara-cara
1. Gaul tepung pulut dan dengan air. Masukkan pewarna daun pandan.
Kalau nak lebih sedap, guna air daun pandan yang telah dikisar.
2. Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat supaya
senang nak anggarkan saiznya, kemudian leperkan.
3. Letakkan gula melaka dan gentel menjadi bulat.
4. Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
5. Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul.
Sejat dan biarkan seketika.
6. Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut. Siap untuk dimakan.
- 500 gram tepung pulut
- Air secukupnya
- 1 sudu kecil pewarna daun pandan
- 1 keping gula Melaka (dipotong kecil-kecil)
- Kelapa parut
Cara-cara
1. Gaul tepung pulut dan dengan air. Masukkan pewarna daun pandan.
Kalau nak lebih sedap, guna air daun pandan yang telah dikisar.
2. Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat supaya
senang nak anggarkan saiznya, kemudian leperkan.
3. Letakkan gula melaka dan gentel menjadi bulat.
4. Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
5. Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul.
Sejat dan biarkan seketika.
6. Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut. Siap untuk dimakan.
Comments
Post a Comment