Bahan – Bahan: Cili padi Garam kasar Ikan bilis Limau kasturi @ limau nipis Cara Menyediakan: Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pulak ikan bilis yang sudah dibasuh. Tumbuk kasar. Perahkan asam limau. Kredit : http://www.sajakongsi.com
Bahan-bahan :
- 150 gm udang segar
- 50 gm petai - dibelah dua
- 5 sudu makan cili kering - dikisar
- 3 sudu makan cili boh
- 1 sudu makan kicap cair
- 2 sudu makan jus limau nipis
- 3 ulas bawang putih - dimayang halus
- 1 sudu makan sos tiram
- 1/2 cawan air
- garam secukup rasa
- sedikit minyak
Cara memasak :
- Goreng udang setengah masak dan ketepikan.
- Tumis bawang putih hingga wangi,kemudian cili kering yang dikisar bersama cili boh,sos tiram dan kicap cair. Biarkan sehingga naik minyak dan masak.
- Masukkan petai dan udang beserta jus limau nipis dan 1/2 cawan air. Kacau seketika dan biarkan sehingga kuah menjadi agak pekat.
- Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih dan bolehlah diangkat.
Selamat mencuba.
Comments
Post a Comment