Bahan – Bahan: Cili padi Garam kasar Ikan bilis Limau kasturi @ limau nipis Cara Menyediakan: Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pulak ikan bilis yang sudah dibasuh. Tumbuk kasar. Perahkan asam limau. Kredit : http://www.sajakongsi.com
Bahan-bahan :
- 250 gram ayam dipotong dadu
- Setengah biji lemon diperah
- Setengah biji lemon dipotong bulat
- Sedikit kulit lemon dihiris
- 10 tangkai cili kering
- 1 biji telor dipukul
- 4 ulas bawang putih
- Setengah inci halia dicincang
- Sedikit daun ketumbar
- Minyak bagi menumis dan menggoreng
- Garam dan gula
Cara Memasak :
- Perap ayam dengan kulit lemon dan sedikit garam selam 10minit.
- Panaskan minyak dan celupkan ayam ke dalam telur dan goring hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
- Untuk sos, ambil sedikit mintak tadi, tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
- Masukkan cili kering dan kemudian perahkan lemon ke dalamnya.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan ayam yang bersalut telur tadi dan goreng hingga sebati. Taburkan daun ketumbar ketika hendak makan dan dihidangkan.
Selamat Menjamu Selera
Kredit : Resepi Masakan Melayu
Comments
Post a Comment