Bahan – Bahan: Cili padi Garam kasar Ikan bilis Limau kasturi @ limau nipis Cara Menyediakan: Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pulak ikan bilis yang sudah dibasuh. Tumbuk kasar. Perahkan asam limau. Kredit : http://www.sajakongsi.com
Bahan-bahan :
Cara-cara :
Sedia untuk dihidangkan.
Sumber : 100 Resepi Masakan Kuih-Muih Malaysia
- 1 bungkus agaragar (rendam sehingga kembang)
- 5 cawan air
- 1 cawan gula merah
- ½ cawan gula pasir
- 3 cawan santan
- 2 biji telur
- 1 helai daun pandan
Cara-cara :
- Masukkan agaragar, air dan daun pandan di dalam periuk. Masak dengan api sederhana sehingga agaragar hancur dan mendidih.
- Masukkan gula merah dan gula pasir. Kacau dan biarkan mendidih.
- Tapis bahanbahan tadi ke dlm periuk lain. Biarkan mendidih.
- Sementara itu gaul telur dan santan sehingga sebati.
- Tapis adunan telur dan santanke dalam adunan agaragar. Kacau dan biarkan mendidih seketika.
- Tutup api dan tuangkan adunan ke dalam loyang atau acuan.
- Sejukkan dan potong.
Sedia untuk dihidangkan.
Sumber : 100 Resepi Masakan Kuih-Muih Malaysia
Comments
Post a Comment