Bahan – Bahan: Cili padi Garam kasar Ikan bilis Limau kasturi @ limau nipis Cara Menyediakan: Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pulak ikan bilis yang sudah dibasuh. Tumbuk kasar. Perahkan asam limau. Kredit : http://www.sajakongsi.com
Bahan-bahan
- 2 Sudu tepung jagung
- 6 Sudu tepung gandum
- 1 sudu kecil jintan putih,
- 1 sudu kecil lada hitam
- 1 sudu kecil kunyit,
- 1 sudu kecil cili flakes,
- Garam secukup rasa
Cara Penyediaan
1. Semua bahan
di bancuh dengan air sejuk dari peti ais yang betul-betul sejuk, di kacau rata,
agak-agak lah jangan terlalu pekat nanti banyak tepung yang tersalut jadi
kurang rangup, dan jangan terlalu cair nanti takda pulak tepung yang tersalut,
bila kita goreng jadi cepat hangus.
Bila dah di gaul rata, panaskan kuali dengan minyak yang agak banyak, kemudian masukkan sesudu besar minyak panas dalam campuran tepung tadi, kacau rata, kemudian baru celupkan daun kadok tadi dan gorenglah sehingga kekuningan dan rangup, dan buatlah sehingga habis daun dan bancuhan tepung.
** Selain daun kaduk daun bayam
juga boleh kita gunakan ya… selamat mencuba :-)
Comments
Post a Comment