Bahan – Bahan: Cili padi Garam kasar Ikan bilis Limau kasturi @ limau nipis Cara Menyediakan: Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pulak ikan bilis yang sudah dibasuh. Tumbuk kasar. Perahkan asam limau. Kredit : http://www.sajakongsi.com
Bahan-bahan :
- 2 keping dada ayam - hiris nipis
- 4 biji cili padi - diketuk
- 2 sudu makan cili kering kisar2 helai daun limau purut
- 2 ulas bawang merah - dihiris
- 2 ulas bawang putih dihiris
- 1 biji cili merah - dihiris serong
- 2 sudu makan sos cili
- 2 sudu makan sos tomato
- 1 sudu makan sos tiram
- 1/2 inci halia - hiris halus
- 1/2 labu bawang besar - hiris memanjang
- 1/2 cawan air
- sedikit garam
- sedikit kicap manis
Bahan Sayuran :
- 2 biji putik jagung - dihiris
- 2 tangkai kacang polong - dihiris pendek
- bunga kobis - dipotong kecil
- 1/2 biji karot - dihiris memanjang
Cara Memasak Ayam Masak Paprik :
- Panaskan minyak dalam kuali kemudian goreng hirisan ayam hingga warnanya keputihan. Selepas tu toskan dan ketepikan.
- Sisakan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, halia, dan bawang putih hingga harum. Kemudian masukan cili kisar dan tumis kembali hingga pecah minyak.
- Masukkan sedikit kicap manis, sos cili, sos tiram, dan sos tomato kemudian kacau rata. Masukan ayam yang digoreng tadi dan gaul hingga rata.
- Masukkan serai, air, dan daun limau purut. Masukan sedikit garam secukup rasa dan kacau rata. Kemudian masukan sayur-sayuran yang dah dihiris tadi dan bawang besar. Selepas tu masak sampai sayur tadi agak empuk.
- Akhir sekali, bila dah masak angkat dan hidangkan bersama nasi panas.
Selamat Menjamu Selera
Kredit : Resepi Masakan Melayu
Comments
Post a Comment