Bahan – Bahan: Cili padi Garam kasar Ikan bilis Limau kasturi @ limau nipis Cara Menyediakan: Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pulak ikan bilis yang sudah dibasuh. Tumbuk kasar. Perahkan asam limau. Kredit : http://www.sajakongsi.com
Bahan bahan:
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan santan
1 cawan jus pandan
1 cawan gula - saya guna 3/4 cawan
2 sudu besar butter - cairkan
3 biji telur
1/2 sudu kecil garam
Pewarna hijau
Sedikit bijan - untuk ditabur
Cara-cara:
Campurkan semua bahan dan blend sampai sebati dan tepung tidak berbintil.
Panaskan acuan kuih terlebih dahulu di atas api dapur.
Kalau mahu elakkan dari adunan melekat pada loyang, penuhkan loyang dengan minyak masak.
Lepas tu panaskan sehingga keluar asap (betul betul panas).
Kemudian tuang (keluarkan) minyak tu dari acuan. Kecilkan api sekecil kecilnya.
Kredit : http://www.tengkubutang.com/2015/11/koleksi-resepi-kuih-tradisi-orang-dulu.html
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan santan
1 cawan jus pandan
1 cawan gula - saya guna 3/4 cawan
2 sudu besar butter - cairkan
3 biji telur
1/2 sudu kecil garam
Pewarna hijau
Sedikit bijan - untuk ditabur
Cara-cara:
Campurkan semua bahan dan blend sampai sebati dan tepung tidak berbintil.
Panaskan acuan kuih terlebih dahulu di atas api dapur.
Kalau mahu elakkan dari adunan melekat pada loyang, penuhkan loyang dengan minyak masak.
Lepas tu panaskan sehingga keluar asap (betul betul panas).
Kemudian tuang (keluarkan) minyak tu dari acuan. Kecilkan api sekecil kecilnya.
Kredit : http://www.tengkubutang.com/2015/11/koleksi-resepi-kuih-tradisi-orang-dulu.html
Comments
Post a Comment