Bahan – Bahan: Cili padi Garam kasar Ikan bilis Limau kasturi @ limau nipis Cara Menyediakan: Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pulak ikan bilis yang sudah dibasuh. Tumbuk kasar. Perahkan asam limau. Kredit : http://www.sajakongsi.com
Bahan:
- 300 gm daging batang pinang ~ dihiris nipis
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu kecil minyak bijan
- 1 biji bawang besar ~ dipotong baji
- 3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
- 1in halia muda ~ dihiris
- 1/3bj capsicum merah ~ dipotong panjang/dadu
- 1/3bj capsicum hijau ~ dipotong panjang/dadu
- 3 sudu besar sos tiram
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu besar minyak bijan
- sedikit air
- sedikit garam
- daun bawang ~ dipotong 1in
- minyak secukupnya
Cara:
- Perap daging seketika bersama tepung jagung dan 1 sudu besar minyak bijan.
- Panaskan minyak dan goreng daging lebih kurang 1 min. Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar.
- Masukkan bawang putih dan goreng hingga kekuningan.
- Masukkan bawang besar, halia dan capsicum. Goreng seketika.
- Masukkan sos tiram, serbuk lada hitam, minyak bijan dan sedikit garam.
- Goreng sekejap dan masukkan sedikit air (lebih kurang 1/4 cawan)
- Masukkan daging yg dah digoreng tadi dan kacau.
- Bila kuah hampir kering masukkan daun bawang.
- Kacau seketika dan boleh lah dihidangkan panas2.
Kredit : http://www.secubitgaramnor67.com/2012/10/daging-goreng-halia-minyak-bijan.html#ixzz4r29f9Rm3
Comments
Post a Comment