Bahan – Bahan: Cili padi Garam kasar Ikan bilis Limau kasturi @ limau nipis Cara Menyediakan: Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pulak ikan bilis yang sudah dibasuh. Tumbuk kasar. Perahkan asam limau. Kredit : http://www.sajakongsi.com
Bahan-Bahan:
Bahan untuk ayam penyet (rebusan) :
- 1 ekor ayam, potong 4 atau 8
- 1 ketul kiub ayam
- 1 inci halia
- 2 ulas bawang putih
- air secukupnya
Bahan untuk rempah perapan :
- 1/2 sudu jintan manis *
- 1/2 sudu jintan putih *
- 3 sudu besar ketumbar *
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1/2 sudu besar serbuk lada putih
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- sedikit garam
Bahan untuk tepung kriuk :
- Lebihan perapan rempah ayam
- 1 biji telur
- 1/2 cawan tepung beras
Bahan-bahan untuk nasi ayam :
- 3 cawan beras, bersihkan dan tos
- 6 cawan air rebusan ayam, atau ikut sukatan jenis beras yang digunakan
- 3 ulas bawang putih, diketuk
- 1 batang kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- 1 sudu besar mentega atau minyak sapi
- 1 helai daun pandan, carik dan simpul
- Sedikit garam
Bahan-bahan untuk sup ayam :
- 1 ikat sup bunjut adabi
- 1 tangkai daun sup
- 1 tangkai daun bawang
- 1 batang serai
- bawang goreng
Bahan-bahan untuk sambal ayam penyet :
- 10 biji cili padi
- 10 biji cili merah
- 10 biji bawang merah, belah 4
- 3 biji bawang putih, hiris kasar
- 3 biji tomato, belah 4
- 5 cm belacan bakar
- 1/2 gengam ikan bilis
- 3 sudu besar gula melaka, atau secukup rasa
- secawan minyak
- limau nipis atau limau kasturi
- sedikit garam, jika perlu secukup rasa
Bahan untuk hidangan sampingan :
- 4 ketul tauhu
- 2 keping tempe
- Sayur dan ulaman (timun,daun selom,kubis,kacang panjang,tomato)
Cara Penyediaan:
Cara-cara untuk ayam penyet (rebusan):
- Basuh ayam dan rebus dengan air secukupnya bersama halia dan bawang putih. Anggaran 15 minit atau sehingga empuk.
- Angkat ayam dan toskan.
Cara-cara untuk rempah perapan ayam :
- Sangai rempah bertanda (*). Sangai bermaksud masak seketika di atas kuali tak berminyak sehingga naik bau.
- Sejukkan rempah dan kisar bersama semua bahan lain sehingga halus.
- Gaulkan ayam rebus diatas bersama rempah kisar. Perap selama beberapa jam. Minimum 2 jam supaya rempah meresap ke dalam ayam.
- Goreng ayam sehingga sedikit garing di luar.
- Gaulkan juga rempah bersama tauhu dan tempe sebelum menggoreng. Tapi jangan campur dengan ayam.
- Bahan lebihan rempah akan digunakan untuk tepung kriuk
Cara-cara untuk tepung kriuk :
- Gaulkan lebihan rempah bersama tepung beras dan telur. Percik bancuhan ini ke dalam kuali dan goreng sehingga rangup.
- Boleh juga disalut bancuhan ini ke atas ayam perap sebelum digoreng.
Cara-cara untuk nasi ayam penyet :
- Panaskan mentega dan tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan pandan sehingga naik bau.
- Masukkan beras dan kacau seketika.
- Masukkan air dan sedikit garam. Tutup tudung periuk dan masak seperti biasa. Boleh juga gunakan periuk nasi elektrik.
Cara-cara untuk sup ayam :
- Panaskan air rebusan ayam bersama sup bunjut dan serai. Che Nom dah tak letak halia dan bawang putih sebab sudah dimasukkan semasa proses rebusan ayam mula-mula tadi. Boleh juga rwbus bersama bahagian tulang ayam sepeti leher dan kaki ayam (jika anda suka).
- Masak sehingga mendidih dan tabur dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Cara-cara untuk sambal ayam penyet :
- Goreng ikan bilis dalam minyak sehingga garing. Angkat dan asingkan.
- Goreng cili dan bawang dalam minyak yang sama.
- Kemudian goreng tomato sehingga layu.
- Kisar kasar ikan bilis, cili, bawang dan tomato yang digoreng bersama belacan bakar.
- Panaskan minyak lebihan tadi, masak sambal yang dikisar kasar bersama gula melaka. Perasakan dengan garam jika perlu. Hati-hati kerana ikan bilis sudah masin.
Cara-cara untuk bahan sampingan :
- Goreng tempe dan tauhu yang sudah digaul rempah.
- Hiris timun dan tomato, serta bersihkan ulam-ulaman lain. Hidangkan bersama nasi dan ayam penyet.
Kredit : Che' Nom
Comments
Post a Comment